Droogte: minister Joke Schauvliege verstuurt instructies over drinkwaterverbod

Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) heeft de Vlaamse gouverneurs op woensdag 21 juni een ontwerpinstructie gestuurd over het verbod om drinkwater te gebruiken voor niet-noodzakelijke toepassingen. Minister Schauvliege heeft voorgesteld om het verbod voor onbepaalde tijd in te stellen. 

Onder niet-noodzakelijke toepassingen vallen het afspuiten van motorvoertuigen, aanhangwagens en opleggers, tenzij in het kader van normale activiteiten van daartoe gespecialiseerde ondernemingen, en in de gevallen waarin het afspuiten in de regelgeving of vergunning is opgelegd. Carwashbedrijven zullen dus hun activiteiten kunnen voortzetten.
Het (bij)vullen van particuliere zwem- en plonsbaden, vijvers of fonteinen is verboden, net als het besproeien van velden, binnenplaatsen, grasperken en tuinen, tenzij in het kader van de normale activiteiten van land- en tuinbouwondernemingen.  
Verder mogen straten, straatgreppels, stoepen, voetpaden en riolen niet gereinigd worden, evenmin daken, gevels, tenten, luifels en sportterreinen. 

In ondernemingen is het gebruik van drinkwater ook verboden, voor doeleinden die niet absoluut noodzakelijk zijn voor het personeel, het productieproces of de bedrijfsactiviteiten.

De minister verstuurde een modelbesluit naar de Vlaamse gouverneurs, met de vraag een verbod in te stellen. De gouverneurs kunnen zich daarvoor beroepen op artikel 128 van het gemeentedecreet. 

Het verbod geldt dus niet voor wie put- of regenwater gebruikt of water uit zijn eigen vijver pompt. 

Ondertussen hebben alle gouverneurs dit besluit uitgevaardigd.

Enkele tips om spaarzaam om te gaan met drinkwater:

  • Een frisse douche is bij warm weer veel doeltreffender dan een lang bad. Een bad laten vollopen vraagt algauw 100 tot 150 liter drinkwater, een hoeveelheid water waarmee je drie keer kan douchen. En met zuinige sproeikoppen, zelfs 5 keer.
  • Laat 's nachts de kraan dicht. Geef het drinkwaterbedrijf zo de kans om de watertorens en reservoirs opnieuw te vullen. Zo heb je ’s ochtends opnieuw heerlijk fris leidingwater.
  • Sproei de plantentuin zo weinig mogelijk. Liever 1 keer per week een kwartier, dan elke dag 5 minuten: de planten zullen dieper wortelen en minder gevoelig worden voor de droogte. Dit kan uiteraard ook perfect met opgevangen regenwater. 
  • Begiet uw bloemen en planten op de minst warme ogenblikken van de dag, zoals 
  • 's Ochtends vroeg of 's avonds laat. Het water verdampt dan niet zo snel. Bovendien voorkomt u beschadiging van de planten, want de waterdruppels kunnen bij zonneschijn als een vergrootglas werken en ze verschroeien. 
  • Besproei uw gazon niet. U zal merken dat het zich na een periode van droogte sneller herstelt dan u dacht.
  • Was uw auto met regenwater zolang dat beschikbaar is of sla gewoon een keertje over.

Heeft u zelf nuttige spaartips, stuur ons een mailtje naar info@aquaflanders.be.