De drinkwaterbedrijven roepen op tot zuinig watergebruik

Door de aanhoudende droogte piekt het waterverbruik in Vlaanderen. Gemiddeld wordt in Vlaanderen momenteel ongeveer 40 % meer water verbruikt dan normaal met in sommige regio’s tot 50 % meerverbruik. 

AquaFlanders, de koepelorganisatie van Vlaamse waterbedrijven roept iedereen op verstandig om te gaan met water, zowel met leidingwater als met regenwater. Enkele tips: het niet besproeien van de tuin, het niet wassen van auto’s, geen zwembaden vullen, douchetijd wat inperken, … Meer tips inzake het verstandig omgaan met water vindt men op de website van de verschillende waterbedrijven.

Momenteel zijn er nog geen leveringsproblemen en voldoen de waterbedrijven aan de sterk verhoogde vraag.  Met het verwachte warme weer in het weekend verwachten de waterbedrijven dat het verbruik nog zal toenemen, zeker op zaterdag.

De leidingnetten van de waterbedrijven zijn onderling verbonden. Zo kunnen ze elkaar helpen met extra waterleveringen. Maar ook hieraan zijn grenzen. Daarom kan een inspanning van iedereen ervoor zorgen dat bepaalde regio’s niet zonder leidingwater vallen. 

De waterbedrijven blijven waakzaam en zullen verdere informatie verspreiden, zodra dit nodig is.