Keuring van mijn waterinstallatie

Je waterbedrijf zorgt ervoor dat er perfect drinkwater bij jou thuis uit de kraan komt. De waterbedrijven hebben de verantwoordelijkheid om toe te zien op de kwaliteit van het water. Om deze kwaliteit te kunnen garanderen, ook bij jou thuis, is een keuring van je waterinstallatie noodzakelijk.

Soorten waterinstallaties

Er bestaan drie soorten waterinstallaties: aangesloten binneninstallatie (BI), niet-aangesloten binneninstallatie (NABI) en installatie voor tweedecircuitwater (TCW). Het is belangrijk dat deze installaties van elkaar gescheiden blijven. Daarnaast is het essentieel dat er geen koppeling is tussen de waterinstallaties en de privéwaterafvoer.

Aangesloten binneninstallatie

Deze installatie is aangesloten op het openbare drinkwaternet. Om de drinkwaterkwaliteit tot aan je kraan te garanderen is het belangrijk dat de toestellen in je binneninstallatie correct aangesloten, juist beveiligd en reglementair geïnstalleerd zijn.

Daarom is het belangrijk dat water in een richting stroomt. Het mag met andere woorden niet terugstromen naar het openbare drinkwaternet en ook niet in de binneninstallatie. Bijvoorbeeld van je cv-ketel naar je binneninstallatie.

Niet-aangesloten binneninstallatie

Deze installatie is niet aangesloten op het openbare drinkwaternet. Ze gebruikt een andere bron als drinkwater, bijvoorbeeld putwater. Ook bij dit type installatie is het belangrijk om terugstroming in de installatie te vermijden.

Opgelet: je mag regenwater uitsluitend gebruiken als drinkwater na de nodige behandeling. Een bacteriologische behandeling, bijvoorbeeld met een UV-filter, is het absolute minimum. Meer info hierover vind je op de website van de Vlaamse Milieumaatschappij.

Installatie voor tweedecircuitwater

Deze installatie gebruikt tweedecircuitwater, zoals regenwater of grijs water of proceswater bij bedrijven. Je mag dit water niet gebruiken om te drinken. Je moet bovendien maatregelen nemen om verkeerd gebruik te voorkomen. Heb je bijvoorbeeld een kraan aangesloten op de regenwaterput, dan moet je duidelijk aangeven dat het water uit deze kraan niet drinkbaar is.

Verkeerd gebruik van tweedecircuitwater houdt immers risico’s in.

Tweedecircuitwater mag je bijvoorbeeld wel gebruiken om schoon te maken, planten water te geven en het toilet door te spoelen.

Wanneer is een keuring verplicht?

Voor elk van de drie types waterinstallatie is een keuring verplicht in de volgende gevallen:

  • Voor de eerste ingebruikname.
  • Bij belangrijke wijzigingen, zoals de installatie van een nieuwe badkamer of een regenwaterput.
  • Bij heringebruikname na een afsluiting wegens een onmiddellijke bedreiging voor de gezondheid van de verbruiker of voor de volksgezondheid en de veiligheid van de drinkwatervoorziening. Dit gebeurt op verzoek van het waterbedrijf en is enkel van toepassing bij de keuring van een (niet-)aangesloten binneninstallatie.
  • Na vaststelling van een inbreuk op de wettelijke en technische voorschriften, op verzoek van het waterbedrijf.
  • Nadat herstelmaatregelen genomen zijn naar aanleiding van een voorafgaande keuring van de binneninstallatie.

Wat controleert de keurder?

De keurder controleert of je installatie conform is, dat de verschillende types waterinstallaties van elkaar en de privéwaterafvoer gescheiden zijn (wanverbindingen) zijn en dat je water gebruikt voor de juiste toepassingen.

  • Aansluitingsconform: water kan niet terugstromen van jouw installatie naar het openbare drinkwaternet. Is dat in orde, dan sluit het waterbedrijf je na de keuring aan op het openbare drinkwaternet (enkel bij de keuring van de aangesloten binneninstallatie).
  • Gebruiksconform: water kan niet terugstromen in je waterinstallatie en je gebruikt tweedecircuitwater, zoals regenwater, op een veilige manier.

Wanneer kan ik mijn waterinstallatie laten keuren?

De keuring kan pas gebeuren wanneer je minimaal zes van de zeven onderstaande toestellen geplaatst en aangesloten hebt, tenzij deze niet voorzien zijn in je installatie.

  • Alle toestellen voor warmwaterproductie
  • Centrale verwarming
  • Toilet
  • Bad en/of douche met kranen
  • Keukenkraan
  • Lavabo met kranen
  • Bijvulinstallatie voor tweedecircuitwater

Moeten er nog toestellen geplaatst worden? Is je tweede badkamer bijvoorbeeld nog niet volledig afgewerkt op het moment van de keuring? Je kan je installatie toch al laten keuren. Na voltooiing van je installatie moet de keurder dan nog een tweede keer langskomen voor een keuring wegens belangrijke wijzigingen.

Voor een keuring van een niet-huishoudelijke installatie moeten alle toestellen aanwezig zijn die nodig zijn om de functie van het gebouw uit te voeren. Zo kan een restaurant bijvoorbeeld niet gekeurd worden als de keuken niet aanwezig is en moeten in een bakkerij alle toestellen geplaatst en aangesloten zijn die nodig zijn om brood te maken.

Welk type keuring moet ik aanvragen?

Het type keuring dat je moet aanvragen is afhankelijk van het soort waterinstallatie en de complexiteit ervan. Er bestaan drie types keuringen.

Type C

De keuring van een waterinstallatie van een huis of appartement bestemd om te wonen en van waterinstallaties met een normaal huishoudelijk gebruik, zoals een winkel met een toilet of lavabo of een kantoorgebouw met een refter en toilet.

Type B

De keuring van een waterinstallatie met een normaal huishoudelijk gebruik en één van de drie volgende toestellen of installaties:

  1. een breektank;
  2. een automatische brandblusinstallatie;
  3. een privézwembad. Hieronder vallen ook privé(zwem)vijvers en permanent geplaatste jacuzzi's met een vaste verbinding met de binneninstallatie voor het bijvullen of verwarmen. Tijdelijke zwembaden en jacuzzi's die in de winter weggenomen worden, vallen onder de klasse C installaties.

Type A

De keuring van een waterinstallatie voor niet-normaal huishoudelijk gebruik, zoals proceswater in een bedrijf, waterinstallaties voor landbouw of openbare zwembaden.

Vraag de juiste keuring aan

Deze flowchart helpt je om te bepalen welke soort installatie je laat keuren. Met deze flowchart bepaal je welk type keuring je moet aanvragen. Opgelet: elke soort waterinstallatie moet apart gekeurd worden. Bij twijfel over welke keuring(en) je moet aanvragen, kan je ons contacteren via keuringen@aquaflanders.be.

Hoe laat ik mijn installatie keuren?

Contacteer een keurder

Via deze link vind je alle door AquaFlanders erkende keurders in je buurt.

Klasse C keurders mogen enkel keuringen type C uitvoeren. Keurders klasse B moeten type B en C uitvoeren en klasse A keurders mogen alle types keuringen uitvoeren. Eens je een keurder gekozen hebt, moet je die laten weten welke soort waterinstallatie je wil laten keuren.

Opgelet! De keurder die je aanstelt mag niet betrokken zijn bij het ontwerp of de technische uitvoering van je waterinstallatie.

Documenten ter voorbereiding van de keuring

Wanneer je een keuring aanvraagt, moet je een uitvoeringsplan en inventaris van de waterinstallatie met de nodige bewijsstukken ter beschikking stellen aan de keurder.

Een sjabloon voor de inventaris en een handleiding voor hoe je deze inventaris en het uitvoeringsplan moet invullen, vind je hieronder. De keurder zal deze inventaris valideren, maar je bent als klant wel verantwoordelijk om de juiste en volledige informatie aan te leveren.

Daarnaast moet je ook een werkopdracht bevestigen. Er is een werkopdracht per type keuring. Deze stelt duidelijk de verplichtingen van zowel de klant als de keurder. De werkopdracht moet je goedkeuren via ondertekening of via een bevestiging per mail aan de keurder. Als je gebruikt maakt van een inventaris versie 4.0 of hoger, ga je automatisch akkoord met de werkopdracht door de inventaris te ondertekenen. Je kan de werkopdrachten raadplegen op onze website.

Meer info over keuringen en de technische voorschriften voor binneninstallaties vind je in onderstaande documenten.

Veelgestelde vragen

Waar vind ik mijn keuringsattesten terug?
Waar vind ik de werkopdrachten terug?
Hoeveel kost een keuring?
Wat is een belangrijke wijziging?
Hoe verloopt een keuring?
Meer informatie?
Opmerkingen over je keuring?